Domů / O nás / úvaha o popcornu
Kategorie
Články
    Připojení k Facebooku
    Přihlásit se
    Odběr novinek

    úvaha o popcornu

    Popcorn není žádná moderní záležitost poslední doby,

    první zmínky o jeho výrobě a konzumaci lze vysledovat tisíce let zpátky u amerických indiánů.

    Zahřívání zrnek kukuřice způsobí jejich puknutí, škrob uvnitř zrna se přemění na tolik oblíbenou pěnovitou hmotu a popcorn je na světě.

    Velmi populární se stal v Americe a tak nebude překvapením, že naší popcornovou inspiraci jsme získali právě tam,

    není ovšem popcorn jako popcorn.

    Většina z nás má popcorn spojen především s kinem a podvědomě nám připadá jako nezdravé, i když velmi chutné jídlo,

    což díky přehnanému množství soli, oleje, konzervantů, barviv a dochucovadel nebude daleko od pravdy.

    Oproti tomu samotný popcorn je rozhodně jednou z nejzdravějších svačin, které si můžete dopřát.

    Ze své podstaty se jedná o celozrnný produkt, což znamená i stejná pozitiva jako u ostatních celozrnných potravin. Obsahuje mnoho vitamínů (A, B, E, K a kys. listová), ale také důležité minerály a stopové prvky (železo, draslík a zinek).

    Studie navíc ukazují, že popcorn obsahuje podstatně více antioxidantů, než si většina lidí myslí.

    Sice se to nezdá, ale v jejich obsahu často překoná i ovoce. Obsažené polyfenoly jsou ceněné především jako prevence proti rakovině, osteoporóze, srdečním onemocněním i cukrovce.

    Zdraví je jedná stránka popcornu, tou druhou je výživová hodnota.

    Určitě dobře znáte pocit, kdy se popcornem přejíte, ale přitom to žádné velké množství nebylo. Faktem ale je, že je velmi dietní.

    Běžná porce (25 g) má sotva 97 kalorií a pouhých 1,1 g tuku. Znamená to tedy, že se můžete zasytit i bez obav z velkého množství kalorií.

    Takto připravený popcorn je ovšem chuťově velmi chudý a tak najít ten správný kompromis k chutné a přitom zdravější verzi této pochoutky je právě naším cílem.